Bouwen voor Brussel. Architectuur en stedelijke transformatie in Europa

Architectuur en stedelijke transformatie zijn een van de krachtigste politieke instrumenten om de sociale cohesie, de levenskwaliteit en de welvaart van de hedendaagse stad te verbeteren. Net als vele andere Europese metropolen staat ook Brussel voor belangrijke stedelijke en sociale uitdagingen op het vlak van demografie, migratie, stedelijke economie, mobiliteit en publieke voorzieningen.

Een trip langs Europese metropolen zoals Kopenhagen, Tirana, Londen, Madrid, Milaan, Amsterdam of Zu?rich, verzamelt de positieve ervaringen van 44 vernieuwende stadsprojecten. Ze transformeren verwaarloosde gebieden tot dynamische plaatsen met een sterke economische en culturele aantrekkingskracht, ze integreren sociale huisvesting in de wijken of ze bouwen tram-en metrolijnen die de stad opnieuw een hedendaagse stedelijke identiteit geven.

Zowel gerenommeerde als jonge ontwerpbureaus (Alexandre Chemetoff, Christ & Gantenbein, Xaveer De Geyter, EM2N, FOA, Édouard François, Grafton Architects, Zaha Hadid, KCAP, Rem Koolhaas, Lacaton & Vassal, Jean Nouvel, Phalt Architekten, Bernardo Secchi, Peter Zumthor en vele anderen) tonen aan hoe Europa voor Brussel een inspirerend laboratorium kan zijn om nieuwe, hedendaagse visies voor de stad te ontwikkelen.

AWB, Bouwen voor Brussel. Architectuur en stedelijke transformatie in Europa, 44 projecten, Editions Parenthèses, Marseilles, 2011.

Redactie: Joachim Declerck, Roeland Dudal, Elise François, Philippe De Clerck, Joeri De Bruyn
Taal: Nederlands, Frans, Engels
ISBN: 9782863649626
Pagina's: 323
Formaat: 24 × 32,5 cm, paperback
Prijs: 32 euro

bestellen: Editions Parenthèses, Marseilles

 
 
http://publicspace.be/files/gimgs/th-8_BVB-1.jpg