http://publicspace.be/files/gimgs/th-68_LEUVEN_COVER_3D-web.jpg
 

Leuven Vice Versa
25 jaar stadsvernieuwing

Leuven heeft de voorbije vijfentwintig jaar een heuse gedaanteverwisseling ondergaan. Het begon allemaal met de herontwikkeling van de stationsomgeving door Marcel Smets en zijn Projectteam Stadsontwerp. Het stadsvernieuwingsproject vervulde een pioniersrol in Vlaanderen. Het bracht nieuwe manieren van ontwerpen, plannen en samenwerken in de praktijk. De Leuvense aanpak maakte school in heel Vlaanderen en was een inspiratie voor het Vlaamse Stedenbeleid. Het 'stadsproject op zijn Vlaams' was geboren.

Na de stationsomgeving volgden vele andere projecten: de Vaartkom, de Centrale Werkplaatsen, Gasthuisberg of de Veilingsite. De binnenstad werd autoluw gemaakt en er kwam meer groen in de stad. De universiteit blijft groeien en bouwt nieuwe campussen, wetenschapsparken en spin-offbedrijven.

Dit boek legt vier routes af: langs de ring, in de oude straten van de binnenstad, dwars door de universiteitscampussen, om ten slotte te bekomen in de groene oases van de vier Leuvense abdijen. Fotograaf Stijn Bollaert en auteur Joeri De Bruyn gingen op zoek naar het DNA van Leuven. Wat heeft Leuven gemaakt tot de stad die we vandaag kennen? En hoe ziet de toekomst van Leuven eruit?


Leuven Vice Versa
25 jaar stadsvernieuwing
Auteur: Joeri De Bruyn
Fotografie: Stijn Bollaert
Vormgeving: Sven Beirnaert
Pagina's: 276
180 x 245 mm, softcover
Taal: Nederlands
ISBN: 9789491789199
Prijs: 19 €
Dit boek bestellen