Zaaien op beton

Zaaien op beton en de 106 andere recepten in dit boek zijn gerechten voor de stad. Ze komen uit de gaarkeukens van de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel. Elk van de recepten tracht op de een of andere manier van de stad een warme plek te maken: een thuis in de stad.

De recepten uit dit boek zijn ontstaan in het kader van het Vlaams Stedenfonds, dat vandaag tien jaar bestaat. Het Stedenfonds is een van de instrumenten van het Vlaamse Stedenbeleid om de leefbaarheid in de steden te verhogen, de dualisering tegen te gaan en de kwaliteit van het bestuur te verhogen. De praktijk van tien jaar Stedenfonds heeft het aangezicht van de steden in Vlaanderen duidelijk mee veranderd. Het Stedenfonds geeft de steden de kans om te experimenteren met vernieuwende formules en praktijken, maar ook om beproefde recepten voort te zetten.

Mede dankzij het Stedenfonds is in de steden een hernieuwd bewustzijn ontstaan van het potentieel van de stad. De stad leeft op, verfraait. Meer en meer mensen willen opnieuw in de stad komen wonen en steeds vaker zijn de bewoners actief betrokken bij het beleid van de stad. Dit receptenboek biedt inspiratie aan steden, beleidsmakers, ambtenaren en de honderden mensen op het veld die dagelijks in de weer zijn met en voor de stad. Het is als een goed kookboek, dat niet alleen oplossingen aanreikt, maar ook doet dromen en ruimte laat voor interpretatie, nieuwe ingrediënten en bereidingswijzen.

Joeri De Bruyn en Maarten Van Acker, Zaaien op beton en 106 andere recepten voor de stad. 10 jaar Stedenfonds in Vlaanderen, Vlaamse overheid, Brussel, 2012

 
 
http://publicspace.be/files/gimgs/th-5_SF-1.jpg